Kar Çorbası Kitabı Çıktı!

     Büyük bir felaket yaşadık. Bir çok canımızı kaybettik bir çok yaralımız, öksüz ve yetim çocuklarımız dağılmış yok olmuş ailelerimiz var. Zorluklarla kurduğumuz şehirlerimiz yok oldular. Evet büyük bir acı yaşadık ama toplum olarak zor zamanlarda nasıl kenetlendiğimizi yine acı bir şekilde tecrübe ettik. Hakikatten bu milleti kendisinden başka hiç bir güç yenemez ve diz çöktüremez.

Sanat iyi bir anlatıcı ve mükemmel bir aktarıcıdır. Yaşadığımız bu büyük felaketi en iyi şekilde anlatmak gerekiyordu. Bildiğiniz gibi deprem bölgesi için uzun yıllar dayanışma içinde olmamız gerekecek. Merve üstün zekalı gerçekten ülkemiz için çok değerli bir çocuk. Ona destek olmak aynı zamanda bir çok çocuk için de umut olacaktır.

     Şimdi kitap fikri nasıl çıktı, bunu 1967 Trabzonsporlular derneği proje komisyonu başkanı Canan hanımdan dinleyelim.

     Ben 1967 Trabzonsporlular Derneği Proje komisyonu başkanı 1967 Hızır hareketi Malatya gurubu lideri Canan Yüce Civelek.

     Biz 1967 Trabzonsporlular derneği olarak Arama kurtarmada 30, yardım ulaştırmada 30, koordinasyonda 20 kişi ve bizlere gönüllü yardım eden yüzlerce gönüllü kardeşimiz ile birlikte depremin ilk gününden beri sahadaydık. Sahadaki kurtarma ekibimiz 69 can kurtardı ve yüzlerce aileye tonlarca yardım ulaştırdık. Bu hikaye, Deprem gönüllüsü olduğum sırada tanıştığım 10 yaşında üstün zekalı bir kız çocuğunun hikayesidir. Ve bu bir deprem hikâyesidir.

     06.02.2023 tarihli başlayan Türkiye deprem fırtınası. içinde bulunduğumuz Asrın kâbusu sanırım yaşadığımız coğrafyada böyle büyük bir yıkım görülmedi. Bu yaşadıklarımız Birinin kâbusu birinin umudu da olabiliyormuş.

Bu kitap eğer şu an sizin elinizdeyse ne demek istediğimi anlıyor olmalısınız.

Öykümüz deprem bölgesinde köyde yaşayan, 10 yaşında üstün zekâlı bir kız çocuğunun deprem anında ve sonrasında yaşadıklarını anlatan hikâyelerden oluşuyor.

Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir felaketin çocuk gözünden tasviri; insancıl, çok acıklı hem de öğretici.

Biraz tanışma hikayemizden ve deprem sonrası olanlardan bahsedeceğim.

Sonrasında küçük kız kendi kalemiyle anlatacak 6 Şubat sabahı nasıl bir kâbusa uyandıklarını.

6 Şubat sabahı, bulabildiğimiz tüm yardım malzemelerini deprem bölgesine yollamak için ülkece seferber olduk.

25 Şubat’ta depremzede küçük kızın annesi bana telefonla ulaştı. Sesinden çaresizliği çok net anlaşıyordu. 15 yaşlarında kas hastası otistik oğlu için yardım istiyordu. Büyük oğlu da babası ile birlikte enkazlarda arama kurtarma çalışmalarında gönüllü katılıyordu . Üstünde montu bile yok diyordu. Ana yüreği kıyamıyordu. Ben de ona hiç kıyamadım… Annesinin Adı Hanım. Çaresiz, yorgun, üzgün ama fedakâr Hanım Hanım!

Hanım ve oğlu ile ilgilenirken öğrendim ki Hanım’ın üstün zekâlı 10 yaşında küçük bir kızı varmış. Hemen konuşmak istedim.

Telefonda kendini çok iyi ifade eden, ne istediği iyi bilen, hedefini çoktan belirlemiş zehir gibi bir kız çocuğu vardı. Eğitim istiyorum dedi. Eğitim alacağım, para kazanacağım ve senin gibi yardımsever olacağım dedi.

Yakın çevresinden göremedikleri ilgiyi uzakta birinden görmeleri kızı çok şaşırtmıştı. Üzgündü; komşularını, akrabalarını, arkadaşlarını kaybetmişti. Şehri yıkılmıştı. İlk iş ona eğitim materyallerini ulaştırmalıydım. Kıymetli dostum Özgür bunu sağladı. Kitaplar yola çıktı. (Özgür, kitabın basılması için de yardım etti. Kendisine minnettarım. Hem ona hem Kitapyurdu’na). Fakat birkaç güne ihtiyaç vardı. Kargo ulaşımı sıkıntılıydı. Beklemek zorundaydık. Kızı oyalamak istedim. Bir beyin cerrahının tavsiyesi geldi aklıma. Beyni mutlu etme yöntemlerinden biri. Uyguladıktan sonra mucizeler olabileceği kanıtlanmış bir çalışma.

Küçük kıza dedim ki; Her gün mutlu olduğun beş şeyi yazacaksın. 5. günün sonunda bana okuyacaksın. Tamam, dedi. Oyuna başladık. Hâlâ devam ediyoruz. Ve şimdi geldiğimiz noktada ikimizi de mutlu eden o kadar çok şey oldu ki şaşırırsınız.

Birinin kâbusu birinin umudu olabiliyor. Kitabın adı neden “Deprem” değil de Kar Çorbası derseniz, onu da Çitlembik anlatsın. Küçük kızın adını çitlembik koydum. Küçükken dalından koparıp afiyetle yediğim tatlı tombik yemişin adı.

Fatıma Merve İnan

Bu kitaptan 12.000 adet satabilirsek küçük kız ve ailesi kültür merkezinin içindeki küçücük muhtar odasından, kendilerine ait banyoları ve mutfaklarının olduğu bir eve geçebilir.

Kar Çorbası kitabına aşağıdaki linkten ulaşıp satın alabilirsiniz.

https://www.kitapyurdu.com/kitap/kar-corbasi-/649002.html

1967 Trabzonsporlular derneği Proje komisyonu başkanı Canan Yüce Civelek

 

Yazar