Trabzonspor yönetimine Basketbol projemizi verdik

Trabzonspor’un basketbol takımı ile yeniden parkelere dönmesini çok istiyoruz.

Başkanımız Ertuğrul Doğan’ın bu konudaki çabalarını destekliyoruz.

İnşallah Trabzonspor sadece futbol kulübü olarak kalmaz. Mücadelesi ve başardıkları ile kendisine yeni bir alan açar ve çok sevdiğimiz Bordo Mavi formayı ve şerefli armamızı parkelerde yeniden görürüz.

Trabzonspor Basket Projesi

Trabzon’a basketbolu ilk getirenler, ismine Trabzon’da 4’lü basketbol turnuvası düzenlenen rahmetli Şehit Pilot Teğmen Mete ESAT, (A.Kadir Esat’ın abisi) eczacı Sıtkı TOSUN ve eski kaptanlardan Süha AKÇAY’dır, hatta basket topunu NATO üssündeki Amerikalılardan almışlar ve o yıllarda basketbol Trabzon lisesinin bahçesinde oynanırdı, ilk Kırmızı-Beyazlı renklerle kurulan Trabzonspor’un da basket takımı vardı. Hatta o takımda NATO üssünde görevli Amerikalılar bile oynadı. O yıllarda Trabzon, Konya ve Adana dışındaki Anadolu şehirlerinde basketbol yoktu. Ama zamanla bu yapı değişti. Trabzon basketbolda geriledi, diğer şehirler ise öne çıktı.

 

Bir ara Trabzon’da 25’e yakın basketbol takımının bulunduğu biliniyor. Bunun da devletin kulüplere o yıllarda 5 branş açma zorunluluğu getirmesinden kaynaklandığı kaydediliyor. “O zamanlar Trabzon’da hem yerel lig, hem de ikinci küme vardı. Her takımın 5 branş zorunluluğu vardı. Daha sonra devlet bu zorunluluğu kaldırdı. Ondan sonra Trabzon’da bütün dallarda çöküş başladı. Bir tek futbol ayakta kaldı. Zaten burası pilot bölgeydi.”

İdmanocağı ve İdmangücü kulüpleri Trabzon’da basketbolun gelişiminde lokomotif görevi yapmışlardır hatta Osman ARZ’lı İdmanocağı basketbol takımı 2. lige bile çıkmıştır.

 

Trabzonspor kulübünün kurulmasından sonra 2005 yılına kadar basketbol şubesi tam 3 kez çeşitli zaman dilimlerinde faaliyete geçip çeşitli nedenlerle kapatıldı, 2005 yılında ise bugünün temelleri atıldı,

 

Enteresandır Trabzonspor’un açtığı bu şube ve basketbol takımı, İdmanocağı kulübünün teknik heyeti (Osman ARZ-Osman EKİCİ) ve oyuncularının tamamının Trabzonspor’a geçirilmesiyle kurulmuştur.Yani bu şubenin kuruluşunda bile İdmanocağını görüyoruz.

 

İdmanocağı ve İdmangücü kulüpleri Trabzon’da futbol ve özellikle basketbol gibi amatör branşlarda lokomotif vazifesi görmüşler hatta hala daha bu görevi tüm zorluklara ve imkansızlıklara rağmen amatör ruhla devam ettirmeye çalışmaktadırlar.

 

2005 Yılında Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün kulüplere 10 farklı spor branşında faaliyet göstermeleri halinde kullandıkları sahaları bağışlayacağına dair kanunun yürürlüğe girmesiyle Trabzonspor Kulübü de bu haktan yararlanmak için kapısına kilit vurduğu basketbol şubesini yeniden hayata geçiriyor, İdmanocağı basketbol takımı ve teknik heyetinin Trabzonspor’a transferiyle kurulan bu şube 2005-2006 ve 2007 yıllarında çok zor şartlarda hayatını sürdürdü, öyle ki kim ne derse desin tamamen GSİM’nin kanunundan istifade edebilmek için geçmiş yönetimler tarafından üvey evlat muamelesi görerek tabiri caizse bu şubenin sırtından menfaatlenebilmek için basketbolu Trabzon’a yayacağız diyenlerin bir tek basket

maçına gitmediklerini ben çok iyi biliyoruz.

 

eski yönetimler bu şubeyi bırakın bir yerlere çıkartmayı üzerlerinde yük olarak gördüler.

Bu zor şartlarda, istenilmeyen branş görünümünde, üvey evlat muamelesi görülerek takım kuranlar, takım oluşturmaya çalışanlar yani Osman ARZ’lar, A.Kadir Esatlar bana göre her ne kadar 2 ligi final maçlarında kaçırsalar da bu zor şartlar altında başarılı bile olmuşlardır.

 

2005 yılında idmanocağı bünyesinde faaliyete geçen basketbol şubesinin oyuncuları ve teknik heyetiyle birlikte devralınması ile 2008 yılında trabzonspor kulübüne bağlı bir şube olarak kurulan takım Alpella Spor kulübünün de Trabzonspor Kulübünce satın alınmasıyla birlikte Türkiye Basketbol 2.Ligi’nde mücadele etmeye başladı. İki sezon sonra Aleaddin Yakan  başantrenörlüğünde Türkiye Basketbol Ligi’ne çıktı ve Trabzonspor Kulübü çatısı altından çıkarılarak Saner Ayar başkanlığında Trabzonspor Basketbol Kulübü adı altında müstakil bir yapı hâline getirildi. Bunu takiben Medical Park’ın isim sponsoru olmasıyla birlikte Medical Park Trabzonspor olarak anılmaya başlandı.

 

2009-2010 ve 2012-2013

sezonlarında Türkiye Basketbol 2. Ligi şampiyonu, 2014-2015 sezonunda EuroChallenge ikincisi olan kulüp 2 Ekim 2018 tarihinde ligden çekildiğini ve altyapı takımları bazında faaliyet yürüteceğini açıklamış, alt yaş takımlarının da Ocak 2019’da Trabzonspor Kulübüne aktarılmasıyla faaliyetlerini tamamen sonlandırmıştır.

 

Her sezon başlangıcında “Acaba bu sene bu şubeyi açarlar mı-kapatırlar mı” tedirginliğiyle işe koyulmuşlar, herhangi birşeye ihtiyaçları olduğunda veya transfer ihtiyaçlarında yukarılara utana-sıkıla dertlerini anlatmaya çalışmışlar, bu şartlarda bu şubeyi bugünlere getirmişlerdir.

Oyuncuların ise çoğu Trabzon kökenli, birkaç tane ucuz transferlerle tamamen amatör ruhla ve basketbolu sırf sevdikleri için mücadele etmişlerdir, aldıkları maaşları buraya yazmaya utanıyorum, beklide aldıkları maaş bugün ve yarın kendimize rakip olarak gördüğümüz kulüplerin basketbol altyapılarındaki oyuncularına verdikleri maaş kadar bile değildi, şu kadarını söyleyeyim aldıkları maaşlar antremana gidip gelmedeki dolmuş paralarına yetmiyordu.Ama bu çocuklar yılmadan,usanmadan ve hiçbir maddi beklenti içerisinde olmadan sırf basketbolu ve Trabzonspor’un formasını sevdikleri için üvey evlat muamelesi görmeyi bile göze alarak bordomavi aşkı için terlerini dökmüşlerdir.

Keşke altyapı ve A takımın yanında, basketbolu ciddi gören kulüplerin yaptığı gibi birde bölgesel ligde bir takımımız olsaydı, geçmişte bu şubeyi amatörce sırtlayan bu oyuncularımız burada değerlendirilir, hatta A takımımızın kadrosunu daha geniş anlamda tutma şansımız olabilirdi, bu oyuncularımız ve kadro zenginliği açısından transfer edilecek oyuncularımız içinde bölgeselde kendilerini geliştirme imkanı doğardı.

 

 

Trabzon’da basketbolun geleceğinin sağlam temeller üzerine kurulması en büyük temennimizdir, bu şubeye geçmiş yıllardaki yönetimler gibi üvey evlat muamelesi reva görülecekse ki umarım böyle bir şey olmaz, olursa da zaten Trabzon’da basketbolun B si bile kalmaz,

Basketbol şubesinin bir daha dağılmaması ve sağlam temeller üzerinde durabilmesi için tamamen kurumsallaştırılması gerekiyor, bu konuda yapılması gereken neyse yapılmalı.

 

Sponsor desteği ve takımın giderlerinin karşılanmasıyla alakalı çalışmalar yapılmalı, çünkü Trabzon’da futbol için trilyonları harcar, hatta oynatmadan Fousseni Diabate’ye milyon dolarları sayarsınız ses çıkarmazlar ama basketbolla ilgili kulübe 1 lira külfet getirseniz kıyamet kopar,” basketbol bize lazım değil kapatalım” sesleri yükselmeye başlar maalesef ,çünkü basketbol Trabzon’da futbol kadar popüler değildir haliyle de kendi reklamınızı yapma şansınız fazla olmaz.

 

Gerektiği noktada basketbola kulüp tarafından maddi destekte sağlanmalıdır, unutulmamalıdır ki Trabzonspor’luluk sadece futbol taraftarlığı demek değildir, basketbolu seven Trabzonsporlu taraftarlar kulübüne kombine-lisanslı ürün ve her noktada destek sağlıyorlarsa da, bu insanların aileleri ve çocuklarıyla salonda basketbol maçı izleme hakları da olmalıdır.

 

Altyapıya önem verilmeli, Karadeniz basketbol konusunda bakir bir bölgedir, çünkü gelecek görülmediği için hiçbir aile basketbola önem vermez,böyle olduğu içinde yetenekli oyuncuları bulma konusunda sıkıntı yaşanmaktadır.Bu sorunu çözecek olanda teknik heyet ve derneğin yetkililerinin planlı-programlı bir şekilde çalışmasıdır, altyapıya muhakkak genç ve kaliteli oyuncular kazandırılmalı ve bu çocuklar çok iyi şartlarda eğitilmeli ve iyi imkanlar sunulmalı ki insanlar basketbola önem versinler. ileriki yıllarda altyapıdan birkaç oyuncuyu a takıma gönderemezsek taşıma suyla bu değirmeni ne kadar çevirebiliriz bununda hesabı kitabı iyi yapılmalı, ülke basketbolunda gençleri iyi tespit etme, hazırlama ve Türk basketboluna kazandırmak gereklidir.

 

Bir fikir vermek gerekirse Rize ve Artvin’in sahil kesimleri fizik konusunda Trabzon ve civarından çok daha farklıdır ve ayrıca bu bölgelerde salon sporlarına özellikle voleybola ilgi çok fazladır. hatta sahildeki en küçük ilçelerden biri olan Fındıklı’nın 1. ligde voleybol takımı vardı maddi imkansızlıklardan dolayı 2. lige düştü, buralardaki potansiyel değerlendirilmeli.

 

Trabzonspor’a uzun vadede Karadeniz basketboluna gerçekten bir şeyler verebilecek bir sürü antrenör var. ancak Trabzon kanadından olan hocalarımızın da kendilerini geliştirmelerini, geliştirilmelerine de yardımcı olunmasını bekliyoruz, çünkü yarın öbür gün elimizde kaliteli hocaların yanında yetişmiş birkaç tane basketbol antrenörümüz olsun.

 

Bir başka önemli konu ise KTÜ ile işbirliği yapılabilmesi, bir Oyuncuyu altyapıya alıyorsunuz, yetiştiriyorsunuz tam verim alacağınız zamanda üniversite kazanıp elinizden uçup gidiyor, veya dışarıdaki bir oyuncuyu okulundan sebep getiremiyorsunuz, bu ve bunun gibi konularda KTÜ ile işbirliğine gidilmesi gerek, detayına girmeye gerek yok, sanırım biliniyordur.

 

Biz taraftarlar olarak bu takıma, teknik heyete ve basketbola sahip çıkmamız, desteklememiz gerekir, Trabzon’da basketbolun ve salon kültürünün gelişmesi taraftar profiline ciddi anlamda olumlu yansıması olacak, futbol kulübümüz üzerindeki aşırı baskıda biraz olsun kalkacaktır.

 

Bizler gerek şahsımız, gerekse Bordo Mavi Gönüller olarak bu şubeye, teknik heyete ve oyuncularımıza yani haliyle de bu yeni oluşuma her noktada gerekli desteği veriyoruz vermeye de devam edeceğiz, ancak bu demek değildir ki her yapılan oluşuma destek olacağız, Trabzon ve Karadeniz basketboluna zarar verecek herhangi bir yanlışlığı, kişisel bir oluşumu veya Trabzonspor’un ruhuna ters olan bir noktayı fark ettiğimizde gerekirse desteğimizi de çekeriz bundan da kimsenin kuşkusu olmasın.

 

Yazımın sonunda Türk basketboluna yeni bir heyecan ve dinanizim getirecek olan bu oluşumun ve yeniden Dirilteceğimiz Trabzonspor Basketbol takımının arkasındayız ve sizleri sonuna kadar destekliyoruz, sancısız doğum olmaz bunu da bilmenizi istiyoruz,yapmış ve yapacak olduğunuz çalışmaların Trabzon’daki ve Karadeniz’deki salon sporlarına ciddi anlamda ışık saçacağını ve bu yolda asla yalnız yürümeyeceğinizi bilmenizi istiyoruz.

 

Golf’ü ülkemizde yaygınlaştıran Ahmet Ağaoğlu’nun farklı branşlara destek vermesini beklerdik. Fakat İzmir’de, İstanbul’da, Bursa’da, Balıkesir’de, Bolu’da yani Türkiye’nin dört bir yanında salonlara giderek takımı destekleyenleri nasıl yok sayıldı anlamış değilim.

 

Bu yapılanları Trabzonspor taraftarı olup aynı zamanda basketbol sevdalısı olanlara saygısızlık olarak görüyorum.

Maalesef Trabzonspor Basketbol Kulübü yöneticileri, parke üzerinde bordo-mavi forma izlemeye alıştırdığınız bu taraftarları yüzüstü bıraktılar.

 

Basketbol takımının yeniden diriltilmesi ile ilgili proje sorumlumuz Değerli dostum Efe Bora Saral’ın hazırlamış olduğu fizibiliteyi de sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Altyapı nasıl olmalı:

Altyapı bazında türkiye şampiyonalarına katılmak ilk öncelik olmalı derece beklemeden ,gelişimler tamamlandıktan sonra derece beklenebilir olur ,bsl ye çıkınca a takım bgl takımının temeli olmalı altyapıdan çıkan oyuncuların ağırlıklı olduğu bir bgl takımı oluşturabilecek seviye de

En üst seviye takım hangi ligde olmalı: TBL DEN BAŞLANILMALI

Bütçesi hedefleri ne olmalı:

Bütçe için tbl den Başlanılırsa 4milyon dolar yaklaşık , bsl için 15 milyon dolar yaklaşık , hedef olarak tbl de ise tbl den play-off oynamadan direk süper lige çıkmak ,bsl de ise ilk önce kalıcı olup play off bandına veya Avrupa vizesi kovalayan bir takım ilk senelerde ve milli takımlara oyuncu vermek olmalı yaş gurubu farketmeksizin.

 

NEDEN TRABZONSPOR BASKETBOL ?

 

1- O hafta TRABZONSPOR BASKETBOL Kulübü’nün her hafta Tivibu Spor veya TRT tarafından naklen yayınlanan karşılaşmaları esnasında TRABZONSPOR Basketbol Kulübü ana sponsorunun da reklam panolarında yer alması

2- TRABZONSPOR BASKETBOL KULÜBÜ NÜN , başta sosyal medya olmak üzere, tüm iletişim mecralarında yer alma

3-Şehirimizin SALON SPORLARI BAZINDA EN BAŞARILI 2 BRANŞINDAN BİRİ (VOLEYBOL Challenge KUPASI FİNALİ İLE BİRLİKTE)

 

SPONSORLUK DÜZEYLERİ :

 

1.KADEME :PLATİN

2.KADEME :GOLD

3.KADEME :SLİVER

4:KADEME:BRONZE

5.KADEME: Hospitality Partners

6.KADEME : ALTYAPI TAKIMLARI bazında kazanmak

 

Micro Sponsoring Nedir? • Micro Sponsoring, özellikle Almanya’da çok başarılı bir şekilde uygulanan, klasik sponsorluk modeline alternatif olarak ortaya çıkmış bir konsepttir. Ana amaç, özellikle spor kulüplerinin yer aldığı yerleşim birimlerini hedefleyen, lokalde kulübe destek olacak küçük ve orta ölçekli şirketlerin/esnafın nispeten düşük meblağlar ödeyerek sponsor oldukları bir modeldir. Micro Sponsoring bağış değildir! Sponsorluk bedeli karşılığında sponsorlar belli faydalar elde ederler.

 

BU kademeler için sponsorluk anlaşması İÇİN GÖRÜŞME YAPILABİLECEK ŞİRKETLER

 

1-VESTEL

2-HDI SİGORTA

3-TADIM

4-İMPERİAL HASTANELERİ

5-HEKİMOĞLU DÖKÜM AŞ

6-FERRERO FINDIK AŞ

7-OFÇAY

8-ARÇELİK

9-Petkim soccar

10-Axa

Görüşmeler yapıldıktan sonraki adımlar.

 

Sponsorlara somut olarak hangi faydaların sunulabileceği konusunda detaylı bir çalışma yapmak

1-Trabzonspor ve Türk Basketbol seyircilerinin profilleri ve tercihleri hakkında detaylı veri toplamak, bu konuda TBF’den destek istemek

2-Sponsorluk dosyası oluşturulması/güncellenmesi

3-Micro sponsoring için gerekli olan detayların geliştirilmesi ve paketlerin oluşturulması

4- Şirketlerle sistematik ve düzenli olarak irtibata geçilmeye başlanması

5-Sponsor veri tabanının oluşturulması, (başarılı/başarısız) her irtibat girişiminin kayıt altına alınması

6- Kulüp yönetiminin daha profesyonelleşmesi için gerekli olan geliştirme önerileri/imkanlarının belirlenip uygulanma planının oluşturulması

7- Sponsorlara yönelik girişimler için gerekli olan kaynakların tesbiti ve alternatif çözüm önerileri geliştirilmesi (stajyer, gönüllü programları gibi) olabilir

 

Selam ve Saygılarımla

1967 Trabzonsporlular derneği başkanı

Yusuf Ünal

Yazar